Weefselstalen van patiënten uit hele Kempen worden gecentraliseerd in AZ Turnhout

De samenwerking tussen de ziekenhuizen van Geel, Herentals, Mol en Turnhout bestaat al geruime tijd. De centralisatie van de laboratoria voor pathologische anatomie is een volgende concrete stap in deze samenwerking. Al het weefselonderzoek van patiënten over de hele Kempen zal vanaf 1 juni in het labo van AZ Turnhout gebeuren, dat hiervoor fiks werd verbouwd en uitgebreid. Begin mei verhuisde reeds het labo van AZ Herentals naar Turnhout. Vandaag voegen ook de labomedewerkers en pathologen van Ziekenhuis Geel zich bij het team en is de fusie een feit. De stalen van het Heilig Hartziekenhuis Mol werden voorheen al naar Geel getransporteerd. Nu zullen ook die naar Turnhout gaan.

“De centralisatie van de labo’s pathologische anatomie in het ziekenhuis van Turnhout op campus Sint-Jozef is een belangrijke concrete realisatie binnen een jarenlange nauwe Kempense samenwerking.” Zo zegt Rudy Van Ballaer, coördinator van ZNK. “Waarom centraliseren we die labo’s? Om meerdere redenen, zoals het bundelen van expertise en kwaliteit, maar zeker ook om samen te kunnen investeren in soms dure innovatie en zo nog meer gespecialiseerd en nauwkeurig onderzoek te kunnen doen voor de Kempense patiënt.”

Op 3 mei verhuisden 5 medewerkers van Herentals naar Turnhout. Op 1 juni komen daar nog eens 8 collega’s bij uit Geel. Geel en Mol werkten reeds langer samen waarbij de onderzoeken gebeurden in het labo pathologische anatomie in Geel. Deze stalen zullen vanaf nu ook naar Turnhout komen. De eerste verdieping van campus Sint-Jozef op de Steenweg op Merksplas werd hiervoor fiks verbouwd en uitgebreid. Kwaliteit wordt hoog in het vaandel gedragen wat de Belac-accreditatie van het labo bewijst.

“De wachttijd voor een weefselonderzoek zal hierdoor niet oplopen, in tegendeel.” Zo verzekert patholoog Leen Van Leuven, directeur labo pathologische anatomie, ons. “Meerdere keren per dag worden in de verschillende ziekenhuizen de stalen met speciaal transport opgehaald en afgeleverd in Turnhout. Voor stalen die onmiddellijk moeten worden onderzocht, omdat ze het verdere verloop van een ingreep bepalen, de zogenaamde vriescoupes, blijft er permanentie in de labo’s van Herentals en Geel.”

Schaaltje pathologische anatomie